Доставките на важния за индустрията метал може силно да намалеят Санкционната

...
Доставките на важния за индустрията метал може силно да намалеят Санкционната
Коментари Харесай

Галият поскъпна рязко след китайските ограничения за износ

Доставките на значимия за промишлеността метал може мощно да намалеят 

Санкционната война сред Съединени американски щати и Китай повиши внезапно цените на галия, който се употребява необятно в електрониката (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на галия, основен метал за потребностите на полупроводниковата промишленост, се покачиха веднъж и половина от началото на юли. Анализаторите отдават повишаването на рестриктивните мерки за експорт, които Китай вкара в отговор на американските наказания.

За желанията на китайските управляващи да усложнят процедурата за експорт на галий и германий стана известно още през юли, само че самите ограничавания влязоха в действие едвам този месец. Както се очакваше, процедурата за приемане на лиценз за експорт се проточва няколко седмици и страната, която управлява към 94% от пазара, аргументи повишаване на галия с повече от 50%, отбелязва Блумбърг.

Към 9 август един кг галий струваше 400 $, което е най-високата стойност от средата на октомври предходната година. От началото на юли цената на галия набъбна повече от 1,5 пъти, въпреки че придвижването нагоре стартира още преди действителното влизане в действие на китайските ограничавания.
още по темата
Според източници от промишлеността, макар че някои експортьори на галий към този момент са кандидатствали за лицензи за експорт, процесът може да отнеме няколко седмици, тъй че доставките на този метал от Китай може мощно да намалеят за известно време.

Китай преработва до 94% от международните доставки на галий на своя територия. По предписание външните клиенти разполагат със ресурси от галий, с които могат да задоволят потребностите си, до момента в който китайските производители възобновят доставките, само че психическото влияние на мярката продължава да подвига цените.

Ако някой от експортьорите, подали молба за лиценз, получи отвод, това единствено ще утежни обстановката. Според участниците на китайския пазар, утвърждението може да отнеме шест до осем седмици, а лицензът за експорт ще бъде стеснен до шест месеца. След това процедурата по утвърждение ще би трябвало да се повтори.

По данни за предходната година, китайските производители са преработили към 700 тона галий, а до 90 тона чист галий и 50 тона галиев оксид са били изнесени. Металът се употребява в производството на електроника и военно съоръжение, тъй че Китай ще може да употребява съответните ограничавания като тип санкционно оръжие против външнополитическите си противници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР